Ana içeriğe atla

Derinin yapısı ve deri işleme / hazırlama aşamaları

Derinin yapısı


Deri, insanlık tarihinden itibaren günümüze kadar devam eden bir el sanatıdır.

 Derinin yapısı: 

1) Üst deri ( epidermis), derinin %1 kalınlığından meydana gelir.

2) Alt deri(dermis), derinin %14 kalınlığından meydana gelir.

3) Orta deri(hipodermis), derinin %85  kalınlığından meydana gelir ve kullanılan kısımdır. 

   Ham derilerin muhafaza edileceği mekânlar serin, havadar, güneş almayan, haşerelerin üremeyeceği ve üst üste fazla gelmeyecek ve aralıklı bir şekilde muhafaza edilmelidir.

   Konservasyon: Deri hayvandan soyulduktan sonra çok hızlı bir şekilde bakteri oluşur. Bakteri oluşmasını önlemek için tuzlama yöntemi yapılarak su seviyesi düşürülür ve bakteri oluşmasını önler.

   Islatma/ Yumuşatma: Islatma yöntemiyle deri tekrardan doğal şişkin hale getirilir ve kirli maddeleri ve konservasyon (tuzlama) aşamasında kullanılan maddeler temizlenir.



   Kıl giderme/ Kireçlik: Deri üzerinde kalan kıllar ve epidermis( üst tabaka) tabakası çıkarılır. Derideki doğal yağların sabunlaşması sağlanır.

   Etleme(kavaleto): Kireçlik aşamasıyla şişen derinin, önemi olmayan yağlı tabakası olan hipodermis mekanik olarak deriden uzaklaştırılır.

   Tabaklama: önceki aşamalardan geçip bu aşamaya kadar bozulmadan gelen derilerin sağlam bir şekilde dönüştürülmesidir.


Örnek bir deri çanta modeli


   Asort: Tabaklanan derilerin kalitelerine ve cinslerine  göre sınıflandırma işlemidir.

   Sıkma: Deride fazla olan suyun mekanik olarak giderilmesidir.

   Yarma: Kalınlığı fazla olan derinin yarma makinasından geçirilip tabakalara ayrılmasıdır.

   Traş: İstenilen kalınlığa ayarlanır.


Deriyle ilgili şuradaki çalışmalar da ilginizi çekebilir:

Aşama aşama deri çanta yapımı

Deri üzerine desen nasıl yapılır?

Suni (sahte) deriyle gerçek deri arasındaki fark nasıl anlaşılır?


Yorumlar

Yorum Gönder

En çok yapılanlar / Dikilenler

Triko kumaş kısaltma ve kesme | Triko hırka boyu kısaltma - VİDEO

Triko nasıl kısaltılır ve kesilir? - Videolu anlatım-    Merhabalar, "El Sanatları Öğreniyorum "un değerli ziyaretçileri...  Merak edilen bir konuyla karşınızdayız. Bu videoumuzda sizlere triko hırka üzerinde bir triko nun nasıl kısaltılabileceğini ve nasıl kesilebileceğini anlattık. Siz de videolu anlatımımızı izleyerek, trikolarınıza zarar vermeden boylarını kısaltaabilirsiniz. Videoyu izledikten sonra yeni çalışmalarımızdan haberdar olmak için kanalımıza ABONE olmayı unutmayın... Buyurun... VİDEO:   ➤  Mağazamız açıldı! El işi ürünlerimizde satın alabilirsiniz!..

Epoksi nedir? Epokside kullanılan malzemeler ve uygulama alanları - VİDEO

Epoksi nedir? Epokside kullanılan malzemeler.  Epokside kullanılan malzemeler -Videolu Anlatım- Merhabalar, websitemiz "El Sanatları Öğreniyorum" a hoş geldiniz. Bu videomuzda sizlere epoksi nedir , epokside kullanılan malzemeler e, epoksi uygularken dikkat edilmesi gerekenler e değiniceğiz. VİDEO:

Boncuktan papatya desenli kolye yapımı | Takı nasıl yapılır?

Boncuktan çiçekli (papatya) kolye yapımı VİDEO:   Merhabalar; El Sanatları Öğreniyorum YouTube Kanalı mızda bu haftaki "Nasıl Yapılır?" ve "Kendin Yap" konseptli El Sanatları Eğitim videomuzda , Miyuki boncuktan kolye yapımı nı anlattık.   Papatya çiçeği nden ilham alarak yaptığımız bu kolye yi ister kendiniz kullanabilir isterseniz de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu videomuzda da olduğu gibi boncuk kolye yapımında sizlerin de kolaylıkla yapabileceğiniz modelleri seçiyoruz.   Adım adım kolye yapılışı nı anlattığımız videomuzu izleyerek siz de takınızı zorlanmadan yapabilirsiniz. Kolyenin yapımında siz de istediğiniz renkte boncukları kullanabilirsiniz. Rengarenk bir kolye de olabilir. Bu size kalmış. Buyrun videomuz:   ➤  Mağazamız açıldı! El işi ürünlerimizde satın alabilirsiniz!..